W sobotę 15.01.2022r. w Mediatece w Piotrkowie Trybunalskim odbyły się Międzypokoleniowe warsztaty filmowe w ramach projektu pt. “Aktywnie i sportowo w Piotrkowie na filmowo” i projekcja filmu “Opowieść Harleya” (1987) reżyserski debiut Wiesława Helaka. Filmowy debiut miło też piotrkowskie Liceum Ogólnokształcące im. Bolesława Chrobrego ILO, do którego według scenariusza chodzi bohaterka filmu Irenka. W rolach głównych zagrali m.in. :Jan Jankowski, Katarzyna Chrzanowska, Andrzej Pieczyński, Leszek Teleszyński, Edward Żentara. Ulice Grodzka, Konarskiego, Pijarska i Farna to również główne bohaterki filmu. W roli drugoplanowej występuje ul. Rwańska gdzie na na schodach kościoła siedzi i śpiewa filmową piosenkę Paweł Królikowski . Przed kamerą zagrały również …. piotrkowskie tablice rejestracyjne:)

“Opowieść Harleya”to obyczajowo-przygodowy film ukazujący Polskę u schyłku lat 80. ubiegłego wieku wraz ze wszystkimi wadami i przywarami jej mieszkańców.
Informacje na temat filmu zaczerpnięto z książki Agnieszki Warchulińskiej “Piotrków Filmowy”.

Sfinansowano przez Narodowy Instytut Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego ze środków Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWEFIO na lata 2021-2030